Nieuwe economische data tonen aan dat Noord-Korea meer koopt van en minder verkoopt aan haar grootste handelspartner China.

In 2017 gaf Noord-Korea 3,3 miljard dollar (2,7 miljard euro) uit aan importen vanuit China – een stijging ten opzichte van een jaar eerder. Maar Noord-Korea exporteerde slechts goederen ter waarde van 1,6 miljard dollar (1,3 miljard euro) naar China. Dat meldt NK News op basis van China’s douanecijfers. Kortom: Noord-Korea sluisde veel meer geld naar China dan het vanuit het grote buurland binnenkreeg.

Nog niet zo lang geleden exporteerde Pyongyang veel meer naar China. In 2013 lag de export naar China op bijna 3 miljard dollar.

De dip terugval van de Noord-Koreaanse uitvoer in bredere zin valt samen met verhoogde druk vanuit de Verenigde Staten op Noord-Korea. De VS overtuigde onder meer een reeks Afrikaanse landen om de banden met Pyongyang te verbreken. Beperkingen op de Noord-Koreaanse export van kolen, ijzer, goud, zilver, titanium, vanadium, nikkel, koper, zink en zeldzame mineralen zouden goed zijn voor het grootste deel van de daling van de Noord-Koreaanse uitvoer.

NK News merkt echter op dat Noord-Korea altijd al meer importeert uit China, dan uitvoert naar het buurland. Dit suggereert dat er een alternatieve financieringsbronnen zijn voor Noord-Korea. Landen met een structureel handelstekort, hebben doorgaans meer investeringen in het buitenland, of hun schulden worden gefinancierd door buitenlandse beleggers. Vanwege internationale sancties kan Noord-Korea zich echter niet op die manier financieren.

Het gat tussen lage inkomsten uit de export en de hoge uitgaven aan importen betekent dat Noord-Korea érgens geld vandaan haalt. Mogelijk omzeilt het land sancties of wellicht kloppen de cijfers die China rapporteert niet.

North Korea

Noord-Korea laat schepen op open zee overladen, om pottenkijkers te ontwijken. Foto: Amerikaans ministerie van Financiën

China's overheid staat niet bekend om haar transparantie. De betrouwbaarheid van officiële economische data laat soms te wensen over.

"China probeert constant de aandacht af te leiden van zichzelf", zegt Andrea Berger, die werkzaam is voor het James Martin Center for Nonproliferation Studies in Californië. "Hoe minder aandacht voor zaken die doen twijfelen of China sancties tegen Noord-Korea naleeft, hoe beter." De Chinese president Xi Jinping is zich zeer bewust van het beeld dat de wereld van China heeft, aldus Berger.